Рециклирай


Здравейте хора, какво става ? Имам време и си викам я да напиша още един пост и за какво да пиша за какво да пиша? Ами за рециклирането. Който е чел страницата "за мен" е разбрал, че уча Екология и опазване на околната среда и аз също съм рециклирал. Много е забавно, а когато го правиш с приятели е още по забавно.

Хартията е едни продукт който използваме много често в нашето ежедневие. Когато изхвърляте хартия в контейнера си помислете "А защо не я рециклирам"? Ами да не е лоша идеята. Тека ще дадете пример и на подрастващите между вас! Не е никак трудно. Малко по надолу ще оставя видео в което ви показват как се рециклира.

За производството на хартия е необходимо да се изсекат голямо количество дърветата. Като се има предвид голямото количество хартия, използвана в света (около 300 млн. тона), всяка година цяла гора бива изсечена. След като сте употребили тази хартия никъде не пише, че трябва да бъде изхвърлена или запалена. Проявете въображение и направете картина. Ето и пример:


Красиво е нали! И вместо да е в боклука може да е на стената във вас. Разбира се ако мислите, че няма да се справите можете да дадете хартия на някой професионалист и да направи прекрасна картина запълваща уюта във вашия дом!

Ами по-горе ви обещах видео, но не мога да намеря това което гледах аз. Затова ще се задоволите с четене. Намерих в един сайт точно описване на рециклирането на хартия, а сайта е http://blog.goffice.eu е ето вижда как се рециклира!

Ако някога сте се чудили какво се случва с отпадъчната хартия, когато е отнесена за рециклиране, сега е момента да разберете. Проследете стъпките протичащи в процеса на рециклиране на хартията.

Сортиране на хартията



сортиране на хартията
Успешното рециклиране изисква чиста хартия, незамърсена от храна, пластмаса, метал и други боклуци, които правят хартията трудна за рециклиране. Разделете хартията на три групи: бяла офис хартия, вестници и цветна хартия.

Събиране



сортиране на хартията
В център за рециклиране, събраната хартия се опакова в здрави бали и се транспортира до фабриката за хартия, където ще бъде рециклиране в нова хартия.

Съхранение

В фабриката за хартия работници разтоварват балите в складове, където се съхраняват докато е необходимо. Различната хартия като вестници и велпапе кашони, се държат отделно, тъй като хартиената фабрика използва различни видове отпадъчна хартия (бяла офис хартия, вестници и цветна хартия) за направата на различни видове рециклирани хартиени продукти.

Превръщането на хартията в каша



сортиране на хартията
Хартията се движи по конвейер до голяма цистерна, която съдържа вода и химикали. В цистерната хартията се разкъсва на малки парченца. Загряването допълнително спомага за бързото раздробяване на хартията на отделни влакна. На този етап, малките замърсители се отстраняват. В крайна сметка, старата хартия се превръща в каша наречена пулпа. Нишките на целулозата (фибрите) са разбити и смесени с вода, затова и не формират лист хартия.

Почистване

Тежките замърсители, като скоби за телбод, кламери и други се отделят от кашата.

Премахване на мастилото



сортиране на хартията
Кашата трябва да бъде подложена на процес обезмастиляване – премахване на печатното мастило и лепкавите материали като лепило. Производителят на хартия често използва комбинация от две процеса на обезмастиляване. Въздушните мехурчета и сапуно-подобните химикали помагат на мастилото да излезе на повърхността на кашата. Утайката, която се събира на повърхността след това се отстранява. Тази утайка е най-опасният екологичен проблем.

Рафиниране и Избелване

По време на рафинирането, кашата се разбива, за да могат влакната да се подуят. С помощта на с кислородна вода, хлор диоксид, или кислород се премахват цветовете от хартията.

Направа на хартия



направа на хартия
Накрая чистата целулоза е готова да се направи на хартия. В кашата се добавя вода и се напръсква върху плосък екран; водата се изтича от целулозата и рециклираните влакна слепват заедно. Листът се загрява и изсушава. Най-накрая, произведената хартия се навива в гигантски свитък и се изважда от машината за хартия. Една такава ролка е широка 30 фута и тежи 20 тона! Огромната ролка хартия се нарязва на малки ролки, а понякога и в листа, преди да бъдат изпратени за направата на различни видове продукти като пликове, хартиени торби или кутии.

Bobby Peterson

Penulis : Bobbyrangelov ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel Рециклирай ini dipublish oleh Bobbyrangelov pada hari вторник, 20 декември 2011 г.. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 2 komentar: di postingan Рециклирай
 

2 коментара: